Razmaras Historie
Les hele historien her

Elias, storebror og mamma 17. mai 1996
Elias, storebror og mamma 17. mai 1996

Rapper for livet

Jeg vokste opp i Gislemyrveien i Vågsbygd sammen med mine tre søsken. Min storebror var også min bestevenn. Tiden i Vågsbygd gikk ganske hardt for seg med mobbing på skolen og mye stress på hjemmefronten. Men det var alltid mye liv i gata om kveldene. Vi ringte mye på dørene til hverandre for å leke Bomfemti og Boksen går og jeg var så heldig å ha familien min i samme gate. Tante og bestemor bodde i den ene blokka og onkel i den andre. 

2Pac som idol

Inspirasjonsidolet

Kilde: http://www.laweekly.com/
Kilde: http://www.laweekly.com/

Dear Mama

Jeg likte å høre på hiphop.
Mitt store idol var 2Pac. Mens de andre elevene på skolen min sang på Ketchup Song sang jeg på Dear Mama eller Hit 'Em Up. 

Mobbingen

Den tunge perioden

Elias 5 år på Myren gård 1990
Elias 5 år på Myren gård 1990

Oppveksten på Hellemyr

Jeg ble ikke godt tatt imot på Hellemyr. Mobbingen ble verre. Ingen inviterte meg i bursdag og ingen kom i min bursdag heller. Jeg husker det var en veldig tung tid i livet mitt som førte meg på andre veier, hvor jeg ble kjent med det folk ser på som "feil venner". Mamma sa alltid at jeg var bedre enn det, men jeg kunne ikke helt forstå hvorfor hun ikke unnet meg disse "vennene". 

"I dag forstår jeg godt hva mamma mente."

Tvedestrand 1999
Tvedestrand 1999

Fra Vågsbygd til Tvedestrand

Som 12-åring prøvde jeg hasj for første gang. Etter å ha ruset meg ei stund begynte ting å skjære seg på skolen. Jeg møtte ikke opp lenger, og det pågikk over en lang periode. Etter hvert flyttet jeg til min tante. Noe jeg likte godt, for da var jeg tilbake i Vågsbygd. Men problemet var at ting bare ballet på seg enda mer da jeg flyttet tilbake dit. Det endte med at jeg måtte videre på ungdomsinstitusjon i Tvedestrand. Barnevernet lovet meg at om jeg gjorde dette frivillig, skulle de prøve å la meg komme tilbake etter seks måneder.

Gamle musikkgruppen 2011 - Arendal
Gamle musikkgruppen 2011 - Arendal

Gav opp skolen

Seks måneder ble til fire år. Hver gang jeg spurte om hvordan ting lå an i saken min fikk jeg en ny saksbehandler og måtte bli kjent med dem før de kunne uttale seg i saken min. Jeg ga opp skolen fordi jeg aldri hadde noen mål å strebe etter. Jeg gikk det første halve året på skolen i Arendal, men sluttet etter det. Jeg tenkte med meg selv: Om jeg ikke går skole nå, hva så? Jeg vil bli rapper uansett. Noe jeg trodde skulle gi meg a shit load of cash. 

Studiodebut

Risør 2009

I studio
I studio

Den første låta

En av de ansatte ved institusjonen fikset meg en time på et studio i Risør hvor jeg kunne spille inn en sang. Jeg lyver ikke om jeg sier det er den verste sangen noen noensinne har laget. Jeg baita beaten til 2Pacs Dear Mama. Dette må ha vært tidlig i 2009. Men jeg syntes det var gøy selv om jeg ikke ble kjent for den første låta mi. Så jeg fikk lov til å gå flere ganger i et annet studio i Froland. Hos selveste Baard fra Clawfinger. Det var veldig gøy og lærerikt. 

Kjempet for lydutstyret

Etter noen måneder i studio begynte jeg å skuffe hestemøkk og plukke epler for å få råd til hjemmestudio på rommet ved institusjonen. Noe jeg klarte. Jeg fikk råd til et miksebord som het Zoom R16 og en Shure live mikrofon. Kabelen ga butikken meg gratis som takk for kjøpet. Jeg lyver ikke om jeg sier jeg har brukt 10.000 timer på det miksebordet til bare tull. Men det fikk tiden min til å gå. Jeg hadde noe jeg likte å gjøre.